Plastični pontoni, čamci i plutajući elementi

Krušik Plastika A.D. je firma koja je prva na ovim prostorima, još osamdesetih godina prošlog veka, počela proizvoditi plastične pontone, pontonske cevi i plutajuće elemente koji su, zahvaljujući karakteristikama materijala, konstruktivnim prednostima i performansama (postojanost, dugovečnost, UV-stabilnost, male težine, jednostavni za ugradnju i održavanje,…), počeli uspešno zamenjivati metalne tj. pontone od lima koji su se do tada uglavnom koristili. 

Primena plastičnih pontona za konstrukcije na vodi kao što su:

  • splavovi, na kojima se mogu raditi kuće na vodi ugostiteljski objekti i slično,
  • pristanišni dokovi – pristaništa,
  • plutajući molovi za tzv. marine,
  • platforme i kavezi za uzgoj ribe,
  • pontonski plovni objekti – katamarani, čamci,
  • plutajuće barijere, pregrade i brane za razne namene, jer u potpunosti u skladu sa zakonskim propisima o gradnji objekata na vodi a vezano za očuvanje životne sredine.

Plastične pontone, kao i plastične čamce i specijalne plutajuće elemente izrađujemo isključivo po zahtevu kupca odnosno po projektnoj dokumentaciji. Ono što je standardno su prečnici pontona, koji odgovaraju standarnim prečnicima naših cevi (Ø300, Ø400, Ø500,…), takođe plastični pontoni koji miruju se izrađuju sa ravnim ili blago konusnim krajevima – vrhovima, dok plovni pontoni imaju „oštre“ vrhove radi lakše plovidbe. Kao mera dodatne sigurnosti, praksa je da plastični pontoni, odgovarajućim pregradama, budu podeljeni na nezavisne komore tako da, u slučaju havarije usled udara i slično, voda uđe samo u jednu komoru a ne u ceo ponton.

Nosivost plastičnih pontona zavisi od prečnika i debljine zida odnosno jačine profila i proračunava se za svaki pojedinačni slučaj.

Potrebne su Vam dodatne informacije?

Posetite našu kontakt stranicu